Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 2 mei 2006
Adopteer dit monument.

Nunspeet, Vliegersmonument (foto: Steven Lindeboom)
Nunspeet, Vliegersmonument (foto: Steven Lindeboom)
Nunspeet, Vliegersmonument (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vliegersmonument in Nunspeet bestaat uit een propellerblad en een plaquette. Het geheel staat in een perkje met aan beide zijden een vlaggenmast.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'GOD GRANTS THE STRENGTH
FOR THE STRONG

TIJMEN HAGEN KONINKLIJKE LUCHTMACHT
GERRIT HAGEN KONINKLIJKE LUCHTMACHT
ARCHIBALD McINTYRE ROYAL AIRFORCE
JOHN SHILLITOE ROYAL AIRFORCE
GEORGE BROWN ROYAL AIRFORCE
WILLIAM STEGER ROYAL AIRFORCE
KEITH BAKKER ROYAL AIRFORCE
GORDON LEWIS ROYAL AIRFORCE

AT THE GOING DOWN OF THE SUN AND IN THE MORNING
WE WILL REMEMBER THEM.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Baker Keith Russell 01-01-1970 01-01-1970
Brown George Kennedy 01-01-1970 01-01-1970

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vliegersmonument in Nunspeet is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse piloten en zes geallieeerde piloten die door oorlogshandelingen in de gemeente Nunspeet om het leven kwamen.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Keith Bakker, George Brown, Gerrit Hagen, Tijmen Hagen, Gordon Lewis, Archibald McIntyre, John Shillitoe en William Steger.

Oprichting
Ex-militair Willem van Well vond dat er een oorlogsmonument in de gemeente Nunspeet ontbrak. Samen met oud-marinier Jan Scheepstra ging hij op zoek naar een waardig gedenkteken en kwam terecht bij de commandant van de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. In 2005 werd er in Hank (Noord Brabant) een vliegtuigwrak opgegraven en kreeg Van Well het propellerblad van die kist.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2006. Er werden bloemen gelegd door burgemeester en mevrouw van Hemmen namens het gemeentebestuur, door Willem van Well en Jan Scheepstra namens de Bond van Wapenbroeders en het Contact Oud-Mariniers, door de commandant van de Bergingsdienst Koninklijke Luchtmacht en door vertegenwoordigers van de Engelse Veteranen Branch Amsterdam. De plechtigheid werd muzikaal ondersteund door The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Eperweg in Nunspeet. Achter het monument bevinden zich de zes oorlogsgraven van de geallieerde piloten en de twee oorlogsgraven van Gerrit Hagen en Tijmen Hagen.

Bronnen

  • De heer Steven Lindeboom;
  • Gemeente Nunspeet.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Sarah | 3 mei 2020

Lest we forget