Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Gerard Brouwer(beeldhouwer), Jan Kleingeld (grafisch ontwerp)
Onthulling: 23 oktober 1999
Adopteer dit monument.

Leiden, 'Indië-monument'
Leiden, 'Indië-monument' (foto: Verzetsmuseum Amsterdam)
Leiden, 'Indië-monument' (foto: Guntram Schrobler)
Leiden, 'Indië-monument' (foto: Guntram Schrobler)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Leiden is een bronzen beeld van drie mannenfiguren op een rij met tussen hen in een lege plaats. Het beeld is geplaatst op een brede sokkel van donker natuursteen met daarop een tekst in reliëf en een embleem. Voor het beeld bevindt zich een plaquette met daarop een tekst in reliëf. Het beeld en de plaquette bevinden zich op een ondergrond van donker- en lichtgekleurde bakstenen. Het beeld is 80 centimeter hoog en weegt 50 kilo.

Teksten
De tekst op de sokkel luidt:

'EEN AFSCHEID ZONDER THUISKOMST
1945-1952'

De tekst op de plaquette luidt:

' TER HERINNERING AAN

G. L'AMIE, J. ARKEVELD, J. BALLEGO
J.D. v. BEMMEL, J.J. DE BOEG
H. BOSMAN, P. BRANDT, P.J. DICKHOF
J. DOOL, J.J. DUFFELS, H. FLIPPO
L. v. HAASTRECHT, H.M. HILLENAAR
A. HUISMAN, A. JU, J.C. KETTENIS
H.C. KLEIN, G. KUIJVENHOVEN
D. MONSFILS, A.L. NIX, K. ROBBERS
P. v. ROOIJEN, J.W. SCHEFFER, A. SMITS
J.J. TEGELAAR, A. vd ZEEUW

ALS NEDERLANDS MILITAIR
UIT LEIDEN VERTROKKEN
NAAR NEDERLANDS OOST-INDIË
ZIJ KEERDEN NIET WEER.'

Symboliek
De drie mannenfiguren staan symbool voor de 26 gesneuvelde inwoners. Volgens initiatiefnemer en Indiëveteraan Pieter Brouwer hoort op de lege plek de 'gesneuvelde kameraad die nooit meer terugkwam' te staan.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Leiden is opgericht ter nagedachtenis aan 26 medeburgers die in het voormalig Nederlands Oost-Indië tussen 1947 en 1952 als militair zijn gesneuveld.

De namen van de 26 slachtoffers luiden:

G. L'Amie, J. Arkeveld, J. Ballego, J.D. v. Bemmel, J.J. de Boeg, H. Bosman, P. Brandt, P.J. Dickhof, J. Dool, J.J. Duffels, H. Flippo, L. v. Haastrecht, H.M. Hillenaar, A. Huisman, A. Ju, J.C. Kettenis, H.C. Klein, G. Kuijvenhoven, D. Monsfils, A.L. Nix, K. Robbers, P. v. Rooijen, J.W. Scheffer, A. Smits, J.J. Tegelaar en A. v.d. Zeeuw.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 oktober 1999 door de loco-burgemeester van Leiden, de heer Tj. van Rij, samen met mevrouw Huisman, de heer Scheffer en de heer Hillenaar, nabestaanden van de gesneuvelde militairen.

Locatie
Het monument bevindt zich in het park 'De Put' aan de Morsstraat op het voormalige terrein van de Morspoort-kazerne. Van daaruit vertrokken de Leidse mannen naar de 'Oost'.

Bronnen

  • www.nieuwsbank.nl
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht