Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Tilburg, monument op de R.K. begraafplaats in de wijk Goirke (foto: Ad Smulders)
Tilburg, monument op de R.K. begraafplaats in de wijk Goirke (foto: Ad Smulders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats in de wijk Goirke te Tilburg bestaat uit een plaquette en een gedenksteen.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'DEZE PLEK WERD IN 1945
DE LAATSTE RUSTPLAATS VAN
21 MENSEN UIT DEZE PAROCHIE
DIE OMKWAMEN DOOR HET
NEERSTORTEN VAN EEN V1-BOM
DEZE STEEN, VAN DE FAMILIE BUSTER,
VERWIJST NAAR DIE DRAMATISCHE GEBEURTENIS.'

De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERINNERING
AAN ALLE GESNEUVELDEN
IN DE OORLOG
1940 - 1945.'

Wijziging
De gedenksteen is in 2003 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de R.K. begraafplaats in de wijk Goirke te Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan 21 stadsgenoten die om het leven kwamen door een V1-raket.

Tussen 27 oktober 1944 (bevrijding van Tilburg) en 5 mei 1945 (bevrijding van Nederland) passeerden 1.791 V1's het luchtruim van Tilburg. Van deze Duitse projectielen zijn er 37 in Tilburg neergekomen. De meeste slachtoffers vielen bij de inslag in de kapel van Huize Mariëngaarde op 2 februari 1945. Hierbij lieten 27 mensen het leven, onder hen de celebrant mgr. Sweens. Een aantal dagen eerder waren al 21 stadsgenoten omgekomen toen de Minister Talmastraat in de voormiddag door een V1 werd getroffen. Alle acht gezinsleden van de familie Buster kwamen hierbij om het leven. In de aangrenzende panden vielen één of twee doden.

Oprichting
Aanvankelijk lagen alle slachtoffers bij elkaar begraven, maar door het vervallen van grafrechten is slechts één grafmonument bewaard gebleven. Om toch alle slachtoffers te gedenken, is bij dit graf van de familie Buster een gedenkteken geplaatst.

Onthulling
Op 27 oktober 2003 is een gedenksteen aan het monument toegevoegd. Bij de onthulling waren twee overlevenden van het incident aanwezig. Een van hen is destijds levend onder het puin vandaan gehaald.

Het gedenkteken is eigendom van parochie 'De Bron'.

Locatie
Het monument maakt deel uit van de R.K. begraafplaats aan de Goirkestraat in Tilburg.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.