Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 26 september 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Koning Willem II College.

Tilburg, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Heemkundekring 'Tilborch')
Tilburg, monument op de Joodse begraafplaats (Foto: Ron van de Ven/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Tilburg is een gedenksteen van glad beton, waarop een plaquette is aangebracht. De steen is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is circa 1 meter 90 hoog en 50 centimeter breed. De plaquette wordt omlijst door een rand van circa 10 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette is aangebracht in het Hebreeuws en het Nederlands. De tekst luidt:

'DEZE STEEN
ZIJ EEN HERINNERING
AAN ALLE BEWONERS
ONZER GEMEENTE
VERMOORD
IN DE JAREN DER BEZETTING
1940 - 1945
WIER LAATSTE RUSTPLAATS
SLECHTS GOD BEKEND IS.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan 127 joodse stadsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Van de 380 Tilburgse joden zijn 194 op transport gesteld naar de concentratiekampen. In het overwegend katholieke Tilburg waren nogal wat mensen gemengd gehuwd, waardoor zij beschermd waren tegen deportatie. Tachtig joden konden onderduiken. Commissaris en NSB'er Boersma liet de oproepkaarten van te voren door een adjudant persoonlijk bij de mensen bezorgen, waardoor er voldoende gelegenheid was om onder te duiken. 127 Tilburgse joden kwamen na deportatie om het leven. Van de 274 mensen heeft slechts 38% de oorlog overleefd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 september 1948 door opperrabbijn S.A. Rodrigues Pereira.

De gedenksteen is eigendom van de Nederlandse Israëlitische Gemeente, afdeling Tilburg.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de noordzijde van het centrale pad op de Orthodox-Joodse begraafplaats, gelegen op de hoek Bredaseweg/Delmerweg te Tilburg. Het kerkhof is is slechts toegankelijk op afspraak. Voor heren is het dragen van hoed of keppel verplicht.

Bronnen
Heemkundekring 'Tilborch.

Voor meer informatie

  • Zo maar een stad van Ad de Beer;
  • Tilburg 1940-1945, jaren van duistering van Frans Janse;
  • Oorlog onderweg van Piet Mooren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Els | 3 mei 2020

Ellis | 1 mei 2020

uw lijden blijft in herinnering opdat wij niet vergeten waar de mans toe in staat is