Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Johannes de Dooperkerk in Hilaard (gemeente Littenseradiel) is een plaquette.

Tekst
De gedenkplaat bevat de namen van dertien mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kerktoren zaten ondergedoken.

De geschiedenis

Het monument in de Johannes de Dooperkerk in Hilaard (gemeente Littenseradiel) herinnert aan de onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kerktoren verborgen zaten.

Van de dertien onderduikers heeft één persoon de oorlog niet overleefd. Bote Lieuwe Dijk uit Leeuwarden werd in november 1944 bij Herbayum door de bezetter gefusilleerd. Als treindienstleider van het station in Leeuwarden deed hij in september 1944 mee aan de spoorwegstaking. Daartoe was hij opgeroepen door Radio Oranje, om de geallieerden te ondersteunen in hun poging bruggenhoofden te slaan over de grote rivieren in het kader van operatie ‘Market Garden’ (een grote offensief van 17 tot 26 september 1944 waarmee de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren). De bezetter reageerde furieus op de staking en probeerde zo veel mogelijk stakers op te pakken. Bote Lieuwe Dijk dook onder in Hilaard. Hij werd bij toeval ontdekt door leden van een fietspatrouille van de Sicherheitsdienst. De onderduikers in de kerktoren liepen door deze gebeurtenis geen gevaar. Toch hebben zij de schuilplaats een aantal maanden later moeten verlaten. In januari 1945 werd de plek door de bezetter ontdekt, mogelijk door verraad.

Oprichting
Het idee voor de herinneringsplaquette is ontstaan tijdens de renovatie van de kerk enkele jaren geleden. In de nok van de kerktoren zijn toen de restanten van een onderduikershol aangetroffen. Volgens een van de initiatiefnemers, de heer Auke Bakker, was het vrij lastig de persoonsgegevens van alle betrokkenen te achterhalen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 mei 2004 door vier voormalige onderduikers: Gerrie Dijk, Wytze Fopma, Hendrik Raap en Jan Sijtsma.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in het voorportaal van de Johannes de Dooperkerk, gevestigd aan het Skilpaed te Hilaard (gemeente Littenseradiel).

Bron
Leeuwarder Courant van 15 mei 2004.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents