Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 16 mei 2004
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Johannes de Dooperkerk in Hilaard (gemeente Littenseradiel) is een plaquette.

Tekst
De gedenkplaat bevat de namen van dertien mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kerktoren zaten ondergedoken.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Johannes de Dooperkerk in Hilaard (gemeente Littenseradiel) herinnert aan de onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kerktoren verborgen zaten.

Van de dertien onderduikers heeft één persoon de oorlog niet overleefd. Bote Lieuwe Dijk uit Leeuwarden werd in november 1944 bij Herbayum door de bezetter gefusilleerd. Als treindienstleider van het station in Leeuwarden deed hij in september 1944 mee aan de spoorwegstaking. Daartoe was hij opgeroepen door Radio Oranje, om de geallieerden te ondersteunen in hun poging bruggenhoofden te slaan over de grote rivieren in het kader van operatie 'Market Garden' (een grote offensief van 17 tot 26 september 1944 waarmee de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren). De bezetter reageerde furieus op de staking en probeerde zo veel mogelijk stakers op te pakken. Bote Lieuwe Dijk dook onder in Hilaard. Hij werd bij toeval ontdekt door leden van een fietspatrouille van de Sicherheitsdienst. De onderduikers in de kerktoren liepen door deze gebeurtenis geen gevaar. Toch hebben zij de schuilplaats een aantal maanden later moeten verlaten. In januari 1945 werd de plek door de bezetter ontdekt, mogelijk door verraad.

Oprichting
Het idee voor de herinneringsplaquette is ontstaan tijdens de renovatie van de kerk enkele jaren geleden. In de nok van de kerktoren zijn toen de restanten van een onderduikershol aangetroffen. Volgens een van de initiatiefnemers, de heer Auke Bakker, was het vrij lastig de persoonsgegevens van alle betrokkenen te achterhalen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 mei 2004 door vier voormalige onderduikers: Gerrie Dijk, Wytze Fopma, Hendrik Raap en Jan Sijtsma.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in het voorportaal van de Johannes de Dooperkerk, gevestigd aan het Skilpaed te Hilaard (gemeente Littenseradiel).

Bron
Leeuwarder Courant van 15 mei 2004.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.