Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Uniaskoalle.

Wirdum, monument voor sgt. William Robert Fisher (foto: Gemeente Leeuwarden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor sgt. William Robert Fisher in Wirdum (gemeente Leeuwarden) bestaat uit een grafzerk en een gedenksteen. Op de grafzerk is een afbeelding van het embleem van de Royal Air Force en een kruis aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'FALLEN YN 'E STRIID
FOAR US FRIJDOM'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor sgt. William Robert Fisher herinnert de inwoners van Wirdum (gemeente Leeuwarden) aan de geallieerde vlieger die op 21 januari 1943 bij de spoorbaan Leeuwarden-Zwolle is omgekomen.

In 1943 was een Wellington van de Royal Air Force op weg om mijnen te leggen in de Duitse vaarroute ten noorden van het waddeneiland Terschelling. Toen het toestel in de buurt van het eiland in mist terechtkwam, werd het getroffen door een granaat van het afweergeschut van de bezetter. Zwaar beschadigd en zonder kompas raakte de Wellington in de mist de weg kwijt. Na de Waddenzee en de Afsluitdijk te zijn overgestoken, bereikte het vliegtuig iets ten noorden van Workum het vasteland. Er volgde een enerverende vlucht op ongeveer 15 meter hoogte, waarbij een vleugel van het toestel in de buurt van Mantgum de top van een telefoonpaal afsloeg. Toen ook de bakboordmotor uitviel, heeft de Wellington iets ten noorden van Wirdum een noodlanding gemaakt. Sgt. William Robert Fisher kwam hierbij om het leven. De overige bemanningsleden, F/sgt. George Emerson, sgt. Prior, sgt. Watts, sgt. Whitla en sgt. Hughes, raakten gewond.

Oprichting
De gedenksteen is geplaatst door het Oorlogsgravencomité, afdeling Wirdum.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Hervormde begraafplaats van Wirdum (gemeente Leeuwarden).

Bron
Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie

Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht