Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 4 mei 2004
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Lantscheene.

Sonnega, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (foto: Grietje Postma)
Sonnega, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (foto: Henk Bouman)
Sonnega, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (foto: Henk Bouman)
Sonnega, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (foto: Grietje Postma)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Sonnega (gemeente Weststellingwerf) is een zwerfkei met een plaquette. Bij het monument staat een informatiebord waar op achtergrond informatie wordt gegeven.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN DEZE OMGEVING VERONGELUKTE OP 16 DECEMBER 1943
EEN GEALLIEERDE BOMMENWERPER. DE BEMANNINGSLEDEN
VAN DE LANCASTER JB 545 VONDEN HIERBIJ DE DOOD.
DE ALGEMENE BEGRAAFPLAATS IN WOLVEGA WERD HUN
LAATSTE RUSTPLAATS.

ZIJ GAVEN HUN LEVEN VOOR DE VRIJHEID VAN ANDEREN.

W.R. DAY
B.J.V. KING
W.T. REES
R. LOSA
G.R. RATCLIFFE
E. HOLLOWAY
A.E. MARSLAND.'

Wijziging
In 2008 is het monument gerestaureerd. De toegang is verbeterd en er is een zitbankje geplaatst. Op 16 december 2009 is een informatiebord aan het monument toegevoegd. Op het informatiebord kan iedereen lezen wat er zich heeft afgespeeld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Sonnega (gemeente Weststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de Lancaster JB 545 (vijf Engelsen, een Canadees en een Australiër) die op 16 december 1943 in de landerijen aan de Sas is neergestort.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

W.R. Day, E. Holloway, B.J.V. King, R. Losa, A.E. Marsland, G.L. Ratcliffe en W.T. Rees.

De geallieerde Lancaster JB 545 was op 16 december 1943 samen met 496 andere toestellen op weg naar Berlijn. Boven Oldetrijne werd de Lancaster beschoten door Duitse jachtvliegtuigen en stortte neer aan de oever van De Linde. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij liggen begraven op de Algemene begraafplaats te Wolvega.

Oprichting
Eind 2003 bracht Beth Connor (de zus van het omgekomen bemanningslid Bede James Veith King) een bezoek aan Weststellingwerf. Na een officieel ontvangst door burgemeester Remco Heite werd een bezoek gebracht aan de plaats waar de bommenwerper is neergestort. Lenus van der Broek, die via e-mail in contact stond met mevrouw Connor, heeft het bestuur van Belang Oldetrijne/Sonnega verzocht om een eenvoudig monument te plaatsen in de buurt van de plaats waar het vliegtuig is neergestort. Dit idee werd met toestemming van burgemeester en wethouders voortvarend opgepakt door de secretaris van Plaatselijk Belang, Jelle Bouma.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2004 door Beth en Stewart Connor uit Australië. De onthulling werd voorafgegaan door een toespraak van burgemeester Remco Heite.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Sasweg / Meentheweg te Sonnega (gemeente Weststellingwerf).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht