Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1 december 2002
Adopteer dit monument.

Dreumel, 'Monument voor het 7th Canadian Reconnaissance Regiment' (Foto: Jos van Koolwijk)
Dreumel, 'Monument voor het 7th Canadian Reconnaissance Regiment' (Foto: Jos van Koolwijk)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het 7th Canadian Reconnaissance Regiment' in Dreumel (gemeente West Maas en Waal) is een betonnen zuil met een zwarte marmeren gedenkplaat. Op de plaat is het embleem van het 7th Canadian Reconnaissance Regiment ('17th Duke of York's Royal Canadian Hussars') aangebracht. De zuil is geplaatst op een bakstenen ondergrond.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'17 th DYRCH
DREUMEL

18 DECEMBER 1944

KILLED IN ACTION

L.Cpl. V.J. SIGLEY
Tpr. G.F. MONCRIEF
Tpr. G.A. SHARPE

LEST WE
FORGET.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor het 7th Canadian Reconnaissance Regiment' in Dreumel (gemeente West Maas en Waal) is opgericht ter nagedachtenis aan de drie soldaten van dit legeronderdeel die op 18 december 1944 in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Tpr. G.F. Moncrief, Tpr. G.A. Sharpe en L. Cpl. V.J. Sigley.

In het laatste oorlogsjaar was de rivier de Waal scheidingslijn tussen de bezetter (boven de Waal) en geallieerden in het Land van Maas en Waal. Veelvuldig ondernam de bezetter in die periode patrouilles naar Maas en Waal. In de nacht van 18 december 1944 verraste een Duitse patrouille een viertal Canadezen van 9th Troop in hun slaap. Drie soldaten (Sigley, Moncrief en Sharpe) werden wakker geschopt en daarna neergeschoten. Twee van hen overleden onmiddellijk. Trooper Sharpe overleed enige tijd later in het ziekenhuis te Nijmegen. De drie Canadezen werden tijdelijk begraven bij Juvenaat Jonkerbosch en later herbegraven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek. Een vierde soldaat (Tpr. F.J. Bradwell) werd gevangen genomen. Hij was de enige POW van dit regiment.

Oprichting
Op initiatief van een aantal veteranen zorgden enkele Dreumelse inwoners in eigen beheer voor de totstandkoming van het gedenkteken.

Onthulling

Het monument is onthuld in december 2002.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Waaldijk, bij de afrit naar de Polstraat te Dreumel (gemeente West Maas en Waal).

Bron
Jos van Koolwijk, Dreumel.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht