Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Anne Zoetebier in Yde (gemeente Tynaarlo) is een grote zwerfkei, waarop een zwarte gedenkplaat is bevestigd. Hierop is het embleem van de Indiëgangers aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'NEDERLANDS-INDIË
1945-1962
MET EERBIED GEDENKEN WIJ
ANNE ZOETEBIER * 03-06-1926
SLD. 4-1-R.I. † 04-04-1949 KEPAHIANG
HIJ GAF ALLES, ZIJN LEVEN.'

De geschiedenis

Het monument voor Anne Zoetebier in Yde (gemeente Tynaarlo) is opgericht ter nagedachtenis aan de 22-jarige militair die op 4 april 1949 bij Kepahiang op Zuid-Sumatra is gesneuveld. Als dienstplichtig soldaat was hij ingekwartierd bij het bataljon 4-I-RI.

Oprichting
Een initiatiefgroep, waarin onder andere Geert Kamps uit Paterswolde (zelf militair in hetzelfde onderdeel als Zoetebier in Zuid-Sumatra), kwam met het idee een gedenksteen aan te brengen om zo voor altijd de herinnering aan Zoetebier levend te houden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 april 2004 door de Commissaris van de Koningin in Drenthe, de heer Relus ter Beek, en de neef van het slachtoffer, de heer Anne Zoetebier junior. Met het aanbieden van een oorkonde door de heer Geert Kamps aan burgemeester Hein Pannekoek werd de overdracht van het gedenkteken aan de gemeente Tynaarlo bevestigd. Bij de plechtigheid waren behalve Zoetebiers kameraden van bataljon 4-I-RI zijn familieleden en veel dorpsgenoten aanwezig. Aan dit initiatief werd medewerking verleend door: de Vereniging Dorpsbelangen Yde-De Punt, de Historische Kring (met name de familie Mensies), mevrouw Hillie Nijenhuis, de zanggroep Plattelandsvrouwen, Obs. 'De Duinstee', de Vaandelwacht van de Bond van Wapenbroeders, de gemeente Tynaarlo, de politie, de RMC Noord, de Nationale Reserve en de EHBO.

Tijdens de onthullingplechtigheid zette mede-initiatiefnemer Jack Schaub het belang van het gedenkteken als volgt uiteen: 'Hiermee brengen we hem een beetje thuis. Laat. Maar beter laat dan nooit.' Schaub benadrukte hoe teleurstellend de thuiskomst voor veel Indiëgangers was: 'Bij de naaste familie was er vreugde na drie jaar van afwezigheid. De meeste anderen waren niet geïnteresseerd in sterke verhalen over een oorlog ver weg, terwijl ze zelf nog aan het bekomen waren van vijf jaar bezetting. Een bezetting die wij ook nog hadden meegemaakt, dat werd ook vaak vergeten.' Steun was er evenmin voor de nabestaanden van de gesneuvelden, die niet eens een graf hadden in Nederland. 'Sterker nog: je kreeg wel een foto van het graf in Indië, maar als je een extra foto wilde, kostte dat vijftig cent,' aldus Schaub.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de hoofdmeesterswoning (thans Dorpshuis Yders Hoes), gelegen naast de voormalige Openbare lagere school aan de Norgerweg te Yde (gemeente Tynaarlo).

Bron
Dagblad van het Noorden van 9 april 2004.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents