Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 8 april 2004
Adopteer dit monument.

Yde, monument voor Anne Zoetebier (foto: Jaap Krikke)
Yde, monument voor Anne Zoetebier (foto: Jaap Krikke)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Anne Zoetebier in Yde (gemeente Tynaarlo) is een grote zwerfkei, waarop een zwarte gedenkplaat is bevestigd. Hierop is het embleem van de Indiëgangers aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'NEDERLANDS-INDIË
1945-1962
MET EERBIED GEDENKEN WIJ
ANNE ZOETEBIER * 03-06-1926
SLD. 4-1-R.I. † 04-04-1949 KEPAHIANG
HIJ GAF ALLES, ZIJN LEVEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Zoetebier Anne 03-06-1926 04-04-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Anne Zoetebier in Yde (gemeente Tynaarlo) is opgericht ter nagedachtenis aan de 22-jarige militair die op 4 april 1949 bij Kepahiang op Zuid-Sumatra is gesneuveld. Als dienstplichtig soldaat was hij ingekwartierd bij het bataljon 4-I-RI.

Oprichting
Een initiatiefgroep, waarin onder andere Geert Kamps uit Paterswolde (zelf militair in hetzelfde onderdeel als Zoetebier in Zuid-Sumatra), kwam met het idee een gedenksteen aan te brengen om zo voor altijd de herinnering aan Zoetebier levend te houden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 april 2004 door de Commissaris van de Koningin in Drenthe, de heer Relus ter Beek, en de neef van het slachtoffer, de heer Anne Zoetebier junior. Met het aanbieden van een oorkonde door de heer Geert Kamps aan burgemeester Hein Pannekoek werd de overdracht van het gedenkteken aan de gemeente Tynaarlo bevestigd. Bij de plechtigheid waren behalve Zoetebiers kameraden van bataljon 4-I-RI zijn familieleden en veel dorpsgenoten aanwezig. Aan dit initiatief werd medewerking verleend door: de Vereniging Dorpsbelangen Yde-De Punt, de Historische Kring (met name de familie Mensies), mevrouw Hillie Nijenhuis, de zanggroep Plattelandsvrouwen, Obs. 'De Duinstee', de Vaandelwacht van de Bond van Wapenbroeders, de gemeente Tynaarlo, de politie, de RMC Noord, de Nationale Reserve en de EHBO.

Tijdens de onthullingplechtigheid zette mede-initiatiefnemer Jack Schaub het belang van het gedenkteken als volgt uiteen: 'Hiermee brengen we hem een beetje thuis. Laat. Maar beter laat dan nooit.' Schaub benadrukte hoe teleurstellend de thuiskomst voor veel Indiëgangers was: 'Bij de naaste familie was er vreugde na drie jaar van afwezigheid. De meeste anderen waren niet geïnteresseerd in sterke verhalen over een oorlog ver weg, terwijl ze zelf nog aan het bekomen waren van vijf jaar bezetting. Een bezetting die wij ook nog hadden meegemaakt, dat werd ook vaak vergeten.' Steun was er evenmin voor de nabestaanden van de gesneuvelden, die niet eens een graf hadden in Nederland. 'Sterker nog: je kreeg wel een foto van het graf in Indië, maar als je een extra foto wilde, kostte dat vijftig cent,' aldus Schaub.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de hoofdmeesterswoning (thans Dorpshuis Yders Hoes), gelegen naast de voormalige Openbare lagere school aan de Norgerweg te Yde (gemeente Tynaarlo).

Bron
Dagblad van het Noorden van 9 april 2004.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.