Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Waterschap Zuiderzeeland in Lemmer (gemeente De Fryske Marren) is een plaquette.

Tekst
De gedenkplaat bevat de namen van acht oorlogsslachtoffers.

Wijziging
Oorspronkelijk stonden slechts twee namen van medewerkers van de Rijksdienst der Zuiderzeewerken op de gedenkplaat. In 2000 is deze plaquette vervangen door een nieuwe plaat met acht namen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Waterschap Zuiderzeeland in Lemmer (gemeente De Fryske Marren) is opgericht ter nagedachtenis aan de acht medeburgers die in 1940 bij een bomontploffing zijn omgekomen.

Op 27 juli 1940 werden door een Brits vliegtuig overtollige bommen afgeworpen boven de werkhaven van Lemmer. Een van de bommen explodeerde niet, maar beschadigde wel de waterleiding van de zogeheten gemaalhuizen bij het poldergemaal Buma. Bij herstelwerkzaamheden ontplofte de bom alsnog. Hierbij kwamen drie medewerkers van de waterleidingmaatschappij en vijf omstanders om het leven.

Onthulling
Oorspronkelijk stonden slechts twee namen van de medewerkers van de Rijksdienst der Zuiderzeewerken op de gedenkplaat. Op 27 juni 2000 is de tweede versie met acht namen onthuld door initiatiefnemer Jan de Vries en dijkgraaf Henk Tiesinga. De heer De Vries is de echtgenoot van een dochter van een van de slachtoffers. Op de dag van de onthulling was het zestig jaar geleden dat de acht Lemsters zijn omgekomen.

Bronnen

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht