Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Vogelaar.

Genemuiden, oorlogsmonument (foto: H.J. Arnoldus / Obs. 'De Vogelaar')
Genemuiden, oorlogsmonument (foto: H.J. Arnoldus / Obs. 'De Vogelaar')

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Genemuiden is een obelisk van witte natuursteen. Voor de zuil ligt een gedenkplaat van witte natuursteen. Achter de zuil staat een gemetselde muur, waarop twee plaquettes van witte natuursteen zijn aangebracht. Het geheel is geplaatst op een ondergrond van witte natuursteen.

Wijziging
In 2014 zijn de marmeren plaquettes van het monument verwijderd en vervangen door vier nieuwe plaquettes met daarop 14 extra namen. Ook zijn de namen op de nieuwe plaquettes geordend op datum van overlijden. Het vernieuwde monument is op 3 mei 2014 heronthuld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Genemuiden herinnert aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht