Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Texel, oorlogsmonument
Texel, oorlogsmonument

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument op Texel bestaat uit een bakstenen muur van drie delen, met in elk deel een gedenksteen met een tekst in reliëf. Op het middelste gedeelte is een sculptuur van een staande vrouwenfiguur geplaatst met onbloot bovenlijf.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument op Texel is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburgers van het eiland Texel die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht