Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Tom Kuper
Onthulling: 1984
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Mgr. Zwijsenschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Dr. Schaepmanschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Marnixschool.

Kampen, 'Joods monument' (foto: Steven Lindeboom)
Kampen, 'Joods monument' (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Kampen is een cirkelvormige plaquette van zwarte natuursteen. Op de plaat is een afbeelding van een davidster aangebracht. Het gedenkteken heeft een doorsnede van 1.750 millimeter.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'EEN STEEN
WEENT UIT
DE MUUR

1940-1945
AUSCHWITZ
SOBIBOR
BUCHENWALD
RAVENSBRÜCK
SZCZEDRZIJK
MIDDEN-EUROPA
WESTERBORK

UIT DEZE STAD WEGGEVOERD EN
OMGEKOMEN IN DE GROTE DOOD.'

Hiernaast zijn in een halve cirkel de namen en leeftijden van 34 joodse slachtoffers aangebracht.

Symboliek
Een deel van de davidster is weggelaten, in overeenstemming met het joodse gebruik om bij de bouw van een synagoge een steen scheef te leggen, als bewijs van de onvolmaaktheid van de mens.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Kampen is opgericht ter nagedachtenis aan 34 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de joodse slachtoffers luiden:

Jozef Boektje, Sophia Boektje, Salomon Boektje, Esther Boektje-Cohen, Saartje Betje Boektje, Betje Sophie Boektje, Jacob Boektje, Vrouwtje Boektje-Schaap, Ruben van Boele, Ezechiel van Gelderen, Maurits van Gelderen, Arie van Gelderen, Mozes van Gelderen, Vrouwke E. van Gelderen-van Raalte, Aaltje Goudsmid-Nijstad, Klara Heimanna Goudsmid-Boektje, Louis Goudsmid, Jozef Goudsmid, Herman Goudsmid, Clara Goudsmid-de Lange, Louis Salomon Goudsmid, Louis Goudsmid, Sientje Goudsmid-Leip, Johanna Goudsmid, Philipp Hefter, Regina Hefter-Koritzer, Berthold Siegfried Hefter, Hartog Simon Rudelsheim, Margaretha Rudelsheim-Blits, Heintje Vos-Heilbron, Jacob Vos, Saartje Vos-de Lange, Sara Lina Vos en Joseph Karel Vos.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1984.

Locatie
Het monument is aangebracht op de gevel van de voormalige synagoge (thans de Gemeentelijke Expositieruimte), gelegen aan de IJsselkade te Kampen.

Bronnen

  • De heer Steven Lindeboom;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht