Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 26 juni 1950
Adopteer dit monument.

Menaam, 'Evacués' (foto: Gemeente Menaldumadeel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Evacués' in Menaam (Menaldum) (gemeente Menaldumadeel) is een gekleurd glasmozaïek met de afbeelding van een groep vluchtelingen uit Venlo en Tiel op weg naar Friesland. Linksonder bevindt zich het wapen van Venlo, rechtsonder het wapen van Tiel.

Tekst
De tekst op het lint luidt:

'LIMBURG EN
TIEL DANKEN
MENALDUM VOOR DE
GESCHONKEN GASTVRIJHEID
IN OORLOGSMAANDEN
JAN - JUNI 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Evacués' in Menaam (gemeente Menaldumadeel) is een dankbetuiging van oud-evacués aan de Menaldumse bevolking voor hun gastvrijheid. Van januari tot en met juni 1945 werd in het dorp onderdak geboden aan evacués uit Venlo en Tiel.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 juni 1950. Vijftien oud-evacués uit Venlo hebben dit geschenk aangeboden in het bijzijn van de gastgezinnen in Menaam en de evacuatiecommissie. Op de dag van de overdracht werd uit Tiel het volgende telegram ontvangen: '= Vernemen dat bij U heden ook herdenking evacuatie van Tielenaren naar Uw gemeente plaats heeft stop Tiel blijft zeer erkentelijk voor goede zorgen in barre oorlogswinter. = gemeentebestuur Tiel.'

Locatie
Het glasmozaïek hangt in de hal van het gemeentehuis van Menaldumadeel, gelegen aan de Dyksterbuorren in Menaam.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht