Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 18 december 1996
Adopteer dit monument.

Eibergen, 'Indië-monument' (Foto: Dhr. A.G.J. Esman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Eibergen (gemeente Berkelland) is een zwerfkei waarop in brons de kaart van Nederland is aangebracht. Daar doorheen breekt een zwaard dat een helm doorboort. Ook is bij de helm een palmtak, het symbool van de oud-Indië strijders, aangebracht. Onder de helm bevindt zich een kleine plaquette met een tekst. Het monument is 1 meter en 30 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 30 centimeter diep.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Harwig Johannes Anthonie 03-01-1917 04-04-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Eibergen (gemeente Berkelland) is opgericht ter nagedachtenis aan inwoners van de gemeente die door oorlogshandelingen in het voormalig Nederlands-Indië om het leven gekomen zijn.

Niet alleen voor de drie gevallenen, maar ook voor al die strijders die na terugkomst werden geconfronteerd met het gegeven dat hun inzet, met name voor de zogenoemde politionele acties, weinig waardering ondervond. Juist voor deze mensen, die na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd nog zeer nadrukkelijk de littekens ervaren van datgene wat oorspronkelijk 'het dienen van het vaderland' heette.

Onthulling
Het monument is op 18 december 1996 onthuld door de burgemeester van Berkelland, mevrouw A. Emmens-Knol en was een initiatief van oud-Indiëgangers.

Locatie
Het monument is geplaatst op de de hoek Kerkstraat/Nieuwstraat, nabij de kerk van de doopsgezinde gemeente in Eibergen.

Bron
Gemeente Berkelland.

Voor meer informatie
Het gemeente-archief van Berkelland, in het gemeentehuis van de vestiging te Eibergen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht