Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Vledder, herdenkingsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Vledder (gemeente Westerveld) is een grote zwerfkei waarop een plaquette is aangebracht. De kei weegt 17 ton.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'1940-1945
VOOR HEN DIE VIELEN
J. BEKHOF
G.M. VAN CORSTANJE . D. OOMENS
J. VAN DIJK . D. DE RUITER
P. GROENHUIS . F. GEORG
J.A. V.D. HEIDE . J. GEORG-REINHARDT
I.J. HOOGEVEEN . C. GEORG
C. HOS . JOHN SUCHLU
W. KLOONEN . C. VAN TONGEREN
TH. LE LOUX . A. VELDHUIZEN
J.W. VELDMEIJER'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Corstanje Gerardus Marinus 31-01-1926 08-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Vledder (gemeente Westerveld) is opgericht ter nagedachtenis aan achttien medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de achttien slachtoffers luiden:

J. Bekhof, G.M. van Corstanje, D. Oomens, J. van Dijk, D. de Ruiter, P. Groenhuis, F. Georg, J.A. v.d. Heide, J. Georg-Reinhardt, I.J. Hoogeveen, C. Georg, C. Hos, John Suchlu, W. Kloonen, C. van Tongeren, Th. le Loux, A. Veldhuizen en J.W. Veldmeijer.

Onthulling
De gedenksteen is in 1945 op de Grote Brink geplaatst.

Bronnen

  • www.encyclopediedrenthe.nl/Vledder;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Vincent en Rita | 4 mei 2020

Wij herdenken oorlogsslachtoffers én andere slachtoffers.

| 4 mei 2020