Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1953
Adopteer dit monument.

Neer, monument in de St.-Martinuskerk (Foto: H. Geraets)
Neer, monument in de St.-Martinuskerk (Foto: Leon Teepen)
Neer, monument in de St.-Martinuskerk (Foto: archief Jan Strous)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de St.-Martinuskerk in Neer (gemeente Roggel en Neer) bestaat uit een luidklok en een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'DE MARTINUSKLOK IN DEZE TOREN
IS EEN MONUMENT TER NAGEDACHTENIS AAN
DE NEERSE OORLOGSSLACHTOFFERS

JACQ. EMONTS MARIA LEENDERS
BEN LUYTEN MATH. LEVELS
ANNIE SCHAEKEN PIET BEURSKENS
JOH. KLERKX HANS VERHAEG
JAN HANSSEN HANS WINDHORST
JOH. GERAETS JO GEENEN
MARIA KNUBBEN ANDRE GEENEN
JAC. VESTIENS JAN PEETERS
ANNA SILVRANTS STEP PEETERS
LUCIA KUYPERS PIERRE GEELEN
MATHIE WINKELMOLEN.'

Restauratie
In 1944 bliezen de bezetters, voordat zij zich terugtrokken over de Maas, de klokkenverdieping en de spits met zijn hoektorenjes op. De sobere herbouwde toren, naar een ontwerp van architect Joseph Franssen, dateert uit 1953.

Wijzigingen
De voet van de toren van de St.-Martinuskerk stamt uit 1447. In dat najaar is de kerk ingewijd op de feestdag van de H. Egidius. In 1830 werd de toren vergroot en in 1909 gesloopt om plaats te maken voor de huidige kerk. De toren van 1909 kreeg een spits met vier hoektorentjes.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de St.-Martinuskerk in Neer (gemeente Roggel en Neer) is opgericht ter nagedachtenis aan 21 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 21 slachtoffers luiden:

Piet Beurskens, Jacq. Emonts, Pierre Geelen, André Geenen, Jo Geenen, Joh. Geraets, Jan Hanssen, Joh. Klerkx, Maria Knubben, Lucia Kuypers, Maria Leenders, Math. Levels, Ben Luyten, Jan Peeters, Step Peeters, Annie Schaeken, Anna Silvrants, Hans Verhaeg, Jac. Vestiens, Hans Windhorst en Mathie Winkelmolen.

Locatie
Het monument bevindt zich in de toren van de St.-Martinuskerk, gesitueerd op een markant Maasterras in het centrum van Neer (gemeente Roggel en Neer).

Bronnen

  • De heer H. Geraets;
  • De website van Heemkundevereniging 'Oos Naer': www.oosnaer.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht