Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 30 mei 1988
Adopteer dit monument.

Haskerhorne, monument in het Haulsterbos (foto: Gemeente Scharsterland)
Haskerhorne, monument in het Haulsterbos (foto: Gemeente Scharsterland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Haulsterbos te Haskerhorne (gemeente De Fryske Marren) is een plaquette, waarop een afbeelding van twee parachutes is aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'STICHTING SNEEK 1940 / 1945

DROPPINGSVELD 1944 / 1945

OP DIT VOOR U LIGGENDE TERREIN ZIJN IN DE WINTER
VAN 1944 / 1945 DOOR DE GEALLIEERDEN REGELMATIG WAPENS
GEDROPT TEN BEHOEVE VAN HET VERZET IN FRIESLAND.
PER KEER WERDEN ER 25 CONTAINERS à 200 KG MET
WAPENS EN 1 MET NOODRANTSOENEN GEDROPT.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Haulsterbos herinnert de inwoners van Haskerhorne (gemeente De Fryske Marren) aan de grote wapendroppings van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog boven Friesland.

Sinds de oprichting van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in september 1944 werden er op tien terreinen in Friesland wapen gedropt. Naast de weilanden bij het Haulsterbos, gebeurde dat in de buurt van Exmorra, Witmarsum, Wommels, Tzum, Katlijk, Mildam en aan de Drentse en Groningse grens. Elke plek had een eigen code. Zo luidde die van Aalsum 'De worm heeft rode haren'. Voor Haskerhorne gold de slagzin 'Wie de schoen past, trekke hem aan'. Wanneer verzetsmensen deze code voor de Belgische uitzending van de BBC hadden gehoord, konden zij 's nachts een dropping verwachten.

In district drie van de Binnenlandse Strijdkrachten, Haskerland, werden de meeste wapens gedropt. In oktober 1944 vond hier de eerste dropping plaats. Daarna volgden er nog drie. Bij deze droppings waren de verzetsmensen Dick Brouwer, Johannes Jonkman, Bouke van der Wal, Marten Harmsma en Gerben Oppewal betrokken. Voor ongeveer 1300 man kwamen hier wapens uit de lucht vallen. In totaal dropten de geallieerden voor 3000 Friezen wapens.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de stichting 'Sneek 1940 - 1945'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 mei 1988 door oud-verzetsman M. Harmsma.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Haulsterbos, tussen Haskerhorne en Ouwsterhaule (gemeente De Fryske Marren).

Bronnen

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht