Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 30 mei 1988
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het monument in het Haulsterbos te Haskerhorne (gemeente De Fryske Marren) is een plaquette, waarop een afbeelding van twee parachutes is aangebracht.
Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:
'STICHTING SNEEK 1940 / 1945
DROPPINGSVELD 1944 / 1945
OP DIT VOOR U LIGGENDE TERREIN ZIJN IN DE WINTER
VAN 1944 / 1945 DOOR DE GEALLIEERDEN REGELMATIG WAPENS
GEDROPT TEN BEHOEVE VAN HET VERZET IN FRIESLAND.
PER KEER WERDEN ER 25 CONTAINERS à 200 KG MET
WAPENS EN 1 MET NOODRANTSOENEN GEDROPT.'
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het monument in het Haulsterbos herinnert de inwoners van Haskerhorne (gemeente De Fryske Marren) aan de grote wapendroppings van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog boven Friesland.
Sinds de oprichting van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in september 1944 werden er op tien terreinen in Friesland wapen gedropt. Naast de weilanden bij het Haulsterbos, gebeurde dat in de buurt van Exmorra, Witmarsum, Wommels, Tzum, Katlijk, Mildam en aan de Drentse en Groningse grens. Elke plek had een eigen code. Zo luidde die van Aalsum 'De worm heeft rode haren'. Voor Haskerhorne gold de slagzin 'Wie de schoen past, trekke hem aan'. Wanneer verzetsmensen deze code voor de Belgische uitzending van de BBC hadden gehoord, konden zij 's nachts een dropping verwachten.
In district drie van de Binnenlandse Strijdkrachten, Haskerland, werden de meeste wapens gedropt. In oktober 1944 vond hier de eerste dropping plaats. Daarna volgden er nog drie. Bij deze droppings waren de verzetsmensen Dick Brouwer, Johannes Jonkman, Bouke van der Wal, Marten Harmsma en Gerben Oppewal betrokken. Voor ongeveer 1300 man kwamen hier wapens uit de lucht vallen. In totaal dropten de geallieerden voor 3000 Friezen wapens.
Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de stichting 'Sneek 1940 - 1945'.
Onthulling
Het monument is onthuld op 30 mei 1988 door oud-verzetsman M. Harmsma.
Locatie
Het monument bevindt zich in het Haulsterbos, tussen Haskerhorne en Ouwsterhaule (gemeente De Fryske Marren).
Bronnen
Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.