Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

‘DEZE MENS REDDE MIJ HET LEVEN
1940 – 1945
“OMKE”
UIT DANKBAARHEID
PH. MOK EN ECHTGENOTE
NICO SIMON MAX
ISRAËL’.

De geschiedenis

Het grafmonument in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan Simon van der Veer en zijn vrouw Grietje Draaijer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven een joodse onderduiker in huis namen. Met het gedenkteken uit de familie Mok uit Israël haar dankbaarheid voor de geboden hulp.

Tijdens de bezetting moest Philip Mok, een joodse vertegenwoordiger in textiel uit Leeuwarden, met zijn gezin (bestaande uit echtgenote Henriëtte Koster en hun 6-jarige zoon Nico) onderduiken. In mei 1943 ging Mok, die onder de valse naam Jan de Boer leefde, ‘kwartier maken’ bij de familie Van der Veer te Bakhuizen. De volgende dag keerde Mok opgetogen naar huis terug, omdat de familie zich bereid had verklaard het joodse gezin onderdak te verschaffen op hun boerderij aan de Wiel, nummer 168. De schok voor de heer Mok was enorm, toen hij vernam dat zijn gezin door de bezetter was opgehaald en op transport was gezet naar het doorgangskamp Westerbork. Moeder en kind stierven in het vernietigingskamp Auschwitz.

Philip Mok keerde alleen terug naar Bakhuizen en verbleef op de boerderij tot de bevrijding. ‘Omke’, zoals de vier dochters van de familie Van der Veer hem noemden, hertrouwde in 1947 met Alida Jeanette van Weezel. Zij kregen een zoon, genaamd: Nico (naar zijn grootvader) Simon (naar Simon van der Veer) en Max (naar de broer van zijn moeder).

Onthulling
De gedenksteen is op het graf aangebracht na de dood van Grietje Draaijer.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kerkhoflaan in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Verzetsmuseum Friesland; www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents