Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door ABBS De Aanloop.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Frans H.C. Aarts in Bergen op Zoom is een gedenksteen van natuursteen, ingemetseld in de gevel van een huis. De gevelsteen is 25 centimeter hoog en 40 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
ONZE LIEVE ZOON

FRANS H.C. AARTS
OFFICIER KONINKLIJKE ROTTERDAMSCHE LLOYD.
GEB. 11-06-12

MET HET M.S. KOTA TJANDI
DOOR DUITSE TORPEDO'S
BIJ WEST-AFRIKA TEN ONDER GEGAAN
OP 30-04-43.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Frans H.C. Aarts in Bergen op Zoom is opgericht ter nagedachtenis aan de koopvaardijofficier bij de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd, die op 30 april 1943 sneuvelde toen het schip waarop hij zat bij de kust van West-Afrika ten onder is gegaan.

Het m.s. 'Kota Tjandi' werd op 30-04-43 getorperdeerd door de Duitse U515, onder commando van Werner Henke. Derde stuurman F.H.C. Aarts kwam om het leven bij het verlaten van het schip. Bij een poging de te water gelaten sloep met een aantal opvarenden erin te behoeden voor ondergang, heeft hij de viertouwen uit de sloep weten te trekken, waarbij hijzelf werd meegetrokken de diepte in. De sloep is wel behouden gebleven.

Onthulling
Het monument is onthuld in het begin van 1949.

Bron
F.C.M.Aarts.

Voor meer informatie
Geschiedenis van de Nederlandse Koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog van K.W.L.Bezemer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht