Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Vlierden, herdenkingskruis (foto: Hans van Toer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingskruis in Vlierden (gemeente Deurne) is uitgevoerd in steen. Het kruis is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'BID VOOR

WILLEM ISBOUTS
ADRIANUS ISBOUTS
ANTONIUS MENNEN

11 OCT.
1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingskruis in Vlierden (gemeente Deurne) is opgericht ter nagedachtenis aan drie medeburgers die op 11 oktober 1944 door een ontplofte mijn om het leven zijn gekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Adrianus Isbouts, Willem Isbouts en Antonius Mennen.

Toen de geallieerde troepen op 22 en 23 september 1944 vanuit Vlierden Liessel bevrijden na hevige gevechten in het daar bosrijke gebied, kreeg de plaatselijke bevolking de waarschuwing op te passen voor achtergebleven mijnen en explosieven, die her en der nog in de grond zaten. Desondanks begonnen de gebroeders Isbouts en Mennen met het omploegen van een stukje grond. Een Duitse mijn ontplofte, en werd de jongens fataal.

Locatie
Het monument is geplaatst ter hoogte van de Hazeldonkseweg en Molenhuisweg, tussen Liessel en Vlierden (gemeente Deurne). Het kruis staat aan de rechterkant van de weg, achter een hek met 'Verboden toegang' erop. Het hek staat echter altijd open.

Bron
Documentatiegroep 40-45

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht