Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Niel Steenbergen (1911-1997)
Onthulling: 1956
Adopteer dit monument.

Helenaveen, 'Jager die het zwijn doodde' (foto: Ann Dick)
Helenaveen, 'Jager die het zwijn doodde' (foto: Ann Dick)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Jager die het zwijn doodde' in Helenaveen (gemeente Deurne) is een beeld van een mannenfiguur met geweer. Aan zijn voeten ligt een dood zwijn. Het beeld is geplaatst op een zuil.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'8 OCTOBER
1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Jager die het zwijn doodde' in Helenaveen (gemeente Deurne) herinnert aan de razzia die de bezetter op zondag 8 oktober 1944 in een groot deel van Noord-Limburg en het Brabantse Helenaveen hield.

Alle Helenaveense mannen van 16 tot 64 jaar (150 in totaal) werden bij elkaar gedreven en als dwangarbeiders naar het Duitse Wuppertal gedeporteerd. Van hen keerden 23 niet terug.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1956.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Oude Peelstraat/Helenastraat te Helenaveen (gemeente Deurne).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.helenaveen.com.

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht