Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Zeilberg (gemeente Deurne) is een houten kruis met een Christusfiguur van witte natuursteen. Achter het kruisbeeld staat een muur, waarop twee plaquettes zijn aangebracht.

Teksten
De tekst op de muur luidt:

‘GEGROET O KRUIS
ONZE ENIGE HOOP

1940 – 1945.’

De tekst op de linkerplaat luidt:

‘6-12-’42
MARTHA BREMMERS 23 J
5-9-’44
MARTIEN V/D EYNDEN 27 J
10-9-’44
A. V. OOY-BENNENBROEK 42 J
MET HAAR KINDJE ANNIEKE 11 MND
29-9-’44
JANTJE 9 J EN PIETJE 6 J
V. LIEROP
6-10-’44
FRANS V/D MORTEL 59 J
12-10-’44
ANT. MEULENDIJKS 18 J
13-10-’44
FERI V. HEUGTEN 15 J
IN INDONESIE
8-11-’49
JAN KROEZEN 22 J.’

De tekst op de rechterplaat luidt:

’17-10-’44
WILLEM 19 J EN WILLEM 17 J
V/D ZANDEN
4-11-’44
WILLY V/D HEUVEL 12 J
18-12-’44
JAN V/D BERKMORTEL 41 J
20-12-’44
NELLY V RIJT 17 J
8-2-’45
MARIA MOORS MANDERS 56 J
15-12-’45
MARINUS LINDERS 24 J
IN DUITSLAND
1-4-’45
H. ROOIJMANS 22 J
VERMIST
H. V/D BURGT 26 J.’

Op het monument ontbreekt de naam van Francientje Eevers. Zij is 26 september 1944 overleden door een Brits geweer dat per ongeluk afging.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Wijziging
In 2022 zijn een informatiebord en de herinneringstegel bij het oorlogsmonument geplaatst. Het informatiebord en de herinneringstegel werden onthuld tijdens de jaarlijkse herdenking op 4 mei.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Zeilberg (gemeente Deurne) is opgericht ter nagedachtenis aan achttien medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan één medeburger die als militair bij de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld.

De namen van de negentien slachtoffers luiden:

Jan v/d Berkmortel, Martha Bremmers, H. v/d Burgt, Martien v/d Eynden, Francientje Eevers, Feri v. Heugten, Willy v/d Heuvel, Jan Kroezen, Jantje en Pietje v. Lierop, Marinus Linders, Ant. Meulendijks, Maria Moors Manders, Frans v/d Mortel, A. v. Ooy-Bennenbroek met haar kindje Annieke, Nelly v Rijt, H. Rooijmans en Willem en Willem v/d Zanden.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Hanenbergweg/Kranenmortelweg te Zeilberg (gemeente Deurne).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Documentatiegroep 40-45;
  • De heer Jan van de Mortel.

Voor meer informatie

  • In stilte herdenken: de verhalen achter de namen op het Zeilbergse oorlogsmonument van Jan van de Mortel en Miranda van de Mortel. (Zeilberg/Tilburg,
  • 2008.www.oorlogsslachtoffers.nl.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Martien van Rijt | 28 apr 2020

“Gegroet, O kruis, Onze enige hoop”

De ontstaansgeschiedenis van dit monument is een bijzondere!

Op de dag van de bevrijding, 24 september 1944, schuilden in de schuilkelder van Toon en Bet Aarts twee gezinnen: Dat van Toon en Bet, maar ook dat van buurtbewoners Jan en zijn zwangere echtgenote Dien Aarts. Tijdens de beschietingen die de bevrijding met zich meebracht, kondigde zich de komst van het kind bij Dien Aarts aan. Terwijl hem de kogels om de oren vlogen, toog Jan op een fiets naar Deurne om daar vroedvrouw Terruwe te waarschuwen. Ook zij beklom het stalen ros en gezamenlijk ging het terug naar Zeilberg. Op de dag van de bevrijding werd dochter Erna Aarts geboren!

In de periode dat Jan de kogelregen trotseerde, deed Bet Aarts een belofte: “Toon,” zei ze, “als we hier levend uitkomen, dan laat ik een wegkruis plaatsen in de Zeilberg.”

De complete schuilkeldergroep, inclusief het bevrijdingskind Erna, overleefde die verschrikkelijke, maar toch ook vreugdevolle dag. Bet hield woord en in samenwerking met pastoor Van Aalst werd dat beloofde wegkruis zelfs een monument!

Op zondagmiddag 26 september 1948 toog de bevolking richting monument, voor de inzegening door pastoor Van Aalst, in het bijzijn van burgemeester Roefs. Nog altijd vindt de jaarlijkse Dodenherdenking in Zeilberg plaats bij het monument dat Zeilberg dankt aan de belofte van Bet Aarts, gemaakt in een schuilkelder.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents