Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS De Welle.

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'DEZE MENS REDDE MIJ HET LEVEN
1940 - 1945
"OMKE"
UIT DANKBAARHEID
PH. MOK EN ECHTGENOTE
NICO SIMON MAX
ISRAËL'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan Simon van der Veer en zijn vrouw Grietje Draaijer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven een joodse onderduiker in huis namen. Met het gedenkteken uit de familie Mok uit Israël haar dankbaarheid voor de geboden hulp.

Tijdens de bezetting moest Philip Mok, een joodse vertegenwoordiger in textiel uit Leeuwarden, met zijn gezin (bestaande uit echtgenote Jeanette Cohen en hun 6-jarige zoon Nico) onderduiken. In mei 1943 ging Mok, die onder de valse naam Jan de Boer leefde, 'kwartier maken' bij de familie Van der Veer te Bakhuizen. De volgende dag keerde Mok opgetogen naar huis terug, omdat de familie zich bereid had verklaard het joodse gezin onderdak te verschaffen op hun boerderij aan de Wiel, nummer 168. De schok voor de heer Mok was enorm, toen hij vernam dat zijn gezin door de bezetter was opgehaald en op transport was gezet naar het doorgangskamp Westerbork. Moeder en kind stierven in het vernietigingskamp Auschwitz.

Philip Mok keerde alleen terug naar Bakhuizen en verbleef op de boerderij tot de bevrijding. 'Omke', zoals de vier dochters van de familie Van der Veer hem noemden, hertrouwde in 1947 met Alida Jeanette van Weezel. Zij kregen een zoon, genaamd: Nico (naar zijn grootvader) Simon (naar Simon van der Veer) en Max (naar de broer van zijn moeder).

Onthulling
De gedenksteen is op het graf aangebracht na de dood van Grietje Draaijer.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kerkhoflaan in Koudum (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Verzetsmuseum Friesland; www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht