Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1 mei 1993
Adopteer dit monument.

Steenbergen, monument op de R.K. begraafplaats (Foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats te Steenbergen is een plaquette van natuursteen. De gedenkplaat is 50 centimeter hoog en 70 centimeter breed.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de R.K. begraafplaats te Steenbergen is opgericht ter nagedachtenis aan de geallieerde vliegers Guy Gibson en Jim Warwick, die op 19 september 1944 sneuvelden toen hun Mosquito-bommenwerper in Steenbergen neerstortte.

In mei 1943 was Guy Gibson 'Wing Commander' van negentien Lancaster-bommenwerpers die een aanval op de Duitse Ruhrdammen moesten uitvoeren. Hiervoor was een speciale bom ontworpen door Barnes Wallace. Na lang oefenen door geselecteerde bemanningsleden in Engeland, werd op 16 mei 1943 de aanval op de dammen uitgevoerd ( Möhne - Eder - Sorpe - Lister). Van de negentien bommenwerpers met 133 bemanningsleden keerden negen niet terug. 56 bemanningsleden verloren hierbij hun leven. Enkelen op de heen- of terugweg boven Nederland. De overigen sneuvelden bij de aanval. Guy Gibson is bij een latere opdracht in een Mosquito met zijn navigator Jim Warwick neergeschoten. Om de radar te ontwijken vloog hij zo laag, dat een dijk hem fataal is geworden. Zij liggen begraven op de R.K. begraafplaats te Stenebergen.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de komst van een Engelse delegatie in 1993. Deze groep wilde in het kader van de 50ste herdenking de graven van de gesneuvelde vliegers bezoeken. De graven verkeerden echter in zo’n slechte staat, dat de gemeente Steenbergen heeft besloten een plaquette aan te brengen.

Onthulling
Het monument is waarschijnlijk onthuld in mei 1993.

Locatie
Het monument bevindt zich op de R.K. begraafplaats, gelegen aan de Nassaulaan te Steenbergen. De graven van de twee omgekomen vliegers liggen rechts naast de ingang van het kerkhof.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht