Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: R.D. Meijer
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Woldendorp, oorlogsmonument (foto: E.H. Hoving)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Woldendorp (gemeente Delfzijl) is een zwerfkei met bronzen plaquette. Op de gedenkplaat zijn de namen van de oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Termunten aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
H. BERRELKAMP * A.L. GORTER
A. BLOM * G. BOELMAN * H. BOS * W. BOS * E.
BRIEK * K. DALLINGA * H. GROENHAGEN *
P. MELINGA * H. HEETHUIS * G. KOK A. LAND
MAN * E. VAN DER MEULEN * D.H.A. NABER *
A. PRINCIPAAL * E. STEGMEIJER * O. STUUT *
H. VAST * K. DE VRIES * E. VAN DER WERF *
M. WIERINGA * A. ZEEMERING
FAM. COHEN * FAM. OUDGENOEG
FAM. COHEN VAN DEN BERG
† 1940-1945 †'.

Wijzigingen
De plaquette bevond zich oorspronkelijk in het gemeentehuis van Termunten, dat in Woldendorp was gevestigd. Na de herindeling van de gemeente is de zwerfkei aan het monument toegevoegd, dat toen een plaats kreeg in de Belkestraat.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Woldendorp (gemeente Delfzijl) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers uit de voormalige gemeente Termunten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandellingen om het leven zijn gekomen. Onder hen waren veertien joodse slachtoffers.

De namen van de veertien joodse slachtoffers luiden:

Leo Cohen, Lowie Cohen, Jozeph Cohen, Ingeborg Cohen van den Berg, Izaäk Cohen van den Berg, Martha Cohen van den Berg-Brückman, Maria Thérèse Cohen-Nieweg, Clara Nieweg, Arent Oudgenoeg, Frouktje Oudgenoeg, Henderika Oudgenoeg, Lena Oudgenoeg, Markus Oudgenoeg en Johanna S.C. Oudgenoeg-Frenkel.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van de H.Berrelkampstraat en de Zwaagweg te Woldendorp (gemeente Delfzijl).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht