Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Natuursteenbedrijf Ferket & De Maat BV (uitvoering)
Onthulling: 1991
Adopteer dit monument.

Graauw, oorlogsmonument (foto: Gemeente Hulst)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Graauw (gemeente Hulst) is een cirkelvormige gedenkplaat van zwart graniet, waarop met behulp van pijlen de ligging van en de afstand tot een aantal omliggende kernen is aangegeven, gezien vanaf het monument. Centraal op de plaat is in wit graniet het wapen van de voormalige gemeenten Graauw en Langendam gegraveerd. De gedenkplaat is geplaatst op een voetstuk en is 8 centimeter dik.

Bij het monument staat een tweede plaat met een tekst over het ontstaan van Graauw.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Graauw (gemeente Hulst) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorloghandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Het gedenkteken kwam tot stand in nauwe samenwerking met de bewonerscommissie.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1991.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht