Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Frans Andries Gerbens in Menaldum (gemeente Menaldumadeel) is een grafzerk van natuursteen.Op het kerkhof van Menaldum vonden Lourens F. Gerbens en Maartje H. van der Meij hun laatste rustplaats. Het onderste deel van de grafzerk doet dienst als gedenkteken voor hun zoon.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:
'EN DAN US LEAVE MAN, SOAN EN BROER
Mr. FRANS ANDREIS GERBENS
BERNE 20 JULY 1904 TO MENAEM
FORSTOARN 31 MAERT 1943
YN THAILAND (SIAM.)'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Frans Andries Gerbens in Menaldum (gemeente Menaldumadeel) is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militair die op 31 maart 1943 in Thailand is omgekomen.

Frans Andries Gerbens werd geboren op 20 juli 1904 in Menaldum. In 1931 is hij met zijn vrouw Annie Mus vertrokken naar het voormalige Nederlands-Indië, waar Gerbens als meester in de rechten in dienst kwam bij het Ministerie van Justitie. Tijdens de Japanse inval in 1941 was zijn standplaats Batavia. Mr. Gerbens vocht als 1e luitenant tegen de bezetter tot de capitulatie van Java op 9 maart 1942. Als krijgsgevangene werkte Gerbens onder andere aan de Birma-spoorlijn, tot hij door ziekte op 31 maart 1943 te Pelang Kasi in Thailand stierf. Frans Gerbens werd begraven op het Nederlands Ereveld Kanchanaburi in Thailand.

Locatie
Het monument bevindt zich op het kerkhof bij de N.H. kerk te Menaldum (gemeente Menaldumadeel).

Bron
Verzetsmuseum Friesland.www.verzetsmuseum.nl

Meer informatie is te vinden in de publicatie: Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht