Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 21 juli 1953
Adopteer dit monument.

Middelbeers, gevelsteen (foto: Gemeente Oirschot)

Het monument

Vorm en materiaal
De gevelsteen in Middelbeers (gemeente Oirschot) is uitgevoerd in natuursteen. In de steen zijn in reliëf een wapen en een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'IN DANKBARE
HERINNERING
DE OUD-ONDERDUIKERS
'40 - '45'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gevelsteen in Middelbeers (gemeente Oirschot) is opgericht door voormalige onderduikers uit dank voor de hulp en de bescherming die hun werd geboden door de inwoners van het dorp.

Oprichting
De oprichting van de gedenksteen in Middelbeers was een initiatief van ex-onderduikers. De steen werd geschonken aan burgemeester T. Smulders-Beliën.

Onthulling
De gedenksteen is onthuld op 21 juli 1953.

Locatie
De steen is aangebracht in de voorgevel van het voormalig gemeentehuis van Oost-, West- en Middelbeers aan het Doornboomplein te Middelbeers (gemeente Oirschot).

Bron
Gemeente Oirschot.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht