Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jacques Slegers
Onthulling: 30 oktober 1983
Adopteer dit monument.

Oirschot, gedenkramen in de Heilige Eik (foto: Gemeente Oirschot)
Oirschot, gedenkramen in de Heilige Eik (foto: Gemeente Oirschot)
Oirschot, gedenkramen in de Heilige Eik (foto: Gemeente Oirschot)
Oirschot, gedenkramen in de Heilige Eik (foto: Gemeente Oirschot)
Oirschot, gedenkramen in de Heilige Eik (foto: Gemeente Oirschot)

Het monument

Vorm en materiaal
De drie gedenkramen in de kapel van de Heilige Eik zijn uitgevoerd in gebrandschilderd glas-in-lood. Op het raam aan de linkerzijde zijn twee vredesduiven afgebeeld, het middelste raam laat een strijdende vogel en een kerk zien en op het raam aan de rechterzijde is een man met een mes afgebeeld.

Tekst
Aan de linkerzijde zijn de namen van de gevallenen uit Oirschot aangebracht. De rechterzijde bevat de namen van de gevallenen uit Oost- West- en Middelbeers.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkramen in de kapel van de Heilige Eik in Oirschot zijn opgericht ter nagedachtenis aan de inwoners van Oirschot en Oost- West- en Middelbeers die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Onthulling
De gedenkramen zijn onthuld op 30 oktober 1983 door de burgemeesters P. Sanders van gemeente Oirschot en S.P. Grem van gemeente Oost- West- en Middelbeers.

Locatie
De gedenkramen bevinden zich in de Onze-Lieve-Vrouwe-Kapel van de Heilige Eik aan de Proosbroekweg te Oirschot.

Bron
Gemeente Oirschot.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht