Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Breukelen, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Breukelen)
Breukelen, bevrijdingsmonument (foto: Pvt pauline op Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Breukelen (gemeente Stichtse Vecht) is een gedenkbank, opgetrokken uit rode baksteen. In het midden van de bank is een gedenkplaat ingemetseld.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER HERINNERING AAN ONZE BEVRIJDERS

5 MEI 1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Breukelen (gemeente Stichtse Vecht) aan de strijd tegen de bezetter en aan de herwonnen vrijheid. Breukelen werd bevrijd door het Canadian Scottish Regiment.

Locatie
Het monument bevindt zich bij het 'Gedenkteken voor de Gevallenen voor Vrede, Vrijheid en Democratie', geplaatst in het Tinus de Witplantsoen te Breukelen (gemeente Stichtse Vecht).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht