Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Limmen, 'Monument voor Britse Piloten' (foto: Gemeente Castricum)
Limmen, 'Monument voor Britse Piloten' (foto: Gemeente Castricum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Britse Piloten' in Limmen (gemeente Castricum) bestaat uit een gehavende propeller en twee grafzerken van witte natuursteen. Links is het embleem van de Royal Air Force aangebracht, rechts het embleem van de Royal Canadian Air Force. Bij het graf van de twee vliegers is een bloemperkje aangelegd.

Teksten
De tekst op de linker zerk luidt:

'FLYING OFFICER
H.R. TRIBBECK
NAVIGATOR
ROYAL AIR FORCE
9TH SEPTEMBER 1944 AGE 28THERE’S SOME CORNER
OF A FOREIGN FIELD
THAT IS FOR EVER ENGLAND.'

De tekst op de rechter zerk luidt:

'FLYING OFFICER
W.R. ZELLER
PILOT
ROYAL CANADIAN AIR FORCE
9TH SEPTEMBER 1944 AGE 25O VALIANT DEAD TAKE COMFORT WHERE YOU LIE.
SO SWEET TO LIVE?
MAGNIFICENT TO DIE!'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Britse Piloten' in Limmen (gemeente Castricum) is opgericht ter nagedachtenis aan twee vliegers die zijn omgekomen toen hun R.A.F.-toestel op 9 september 1944 laat in de avond circa 500 meter ten oosten van de N.H. kerk is neergestort.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

H.R. Tribbeck en W.R. Zeller.

Mogelijkerwijze is het vliegtuig neergehaald door Duits afweergeschut, maar aangezien er op hetzelfde moment sprake was van een zware onweersbui, is het ook mogelijk dat het toestel door bliksem is getroffen. De twee omgekomen vliegers werden begraven op de Openbare begraafplaats te Limmen.

Locatie
Het grafmonument bevindt zich op het Openbare begraafplaats bij de N.H. kerk, gelegen aan de Zuidkerkelaan te Limmen (gemeente Castricum).

Bron
Gemeente Castricum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht