Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 5 november 1994
Adopteer dit monument.

's-Gravenmoer, bevrijdingsmonument (Foto: Gemeente Dongen)
's-Gravenmoer, bevrijdingsmonument (Foto: Gemeente Dongen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in 's-Gravenmoer (gemeente Dongen) is een bakstenen gedenksteen met een ingemetselde plaquette van natuursteen. Het gedenkteken is geplaatst op een klein plateau van keien.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ZIJ DIE VIELEN
HIER EN IN DEN VREEMDE
LEVEN VOORT
IN ONZE HARTEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in 's-Gravenmoer (gemeente Dongen) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was vijftig jaar bevrijding van Zuid-Nederland.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 november 1994 door waarnemend burgemeester J. Combée, twee leerlingen van de Obs. 'De Springplank' en twee leerlingen van de PCbs. 'De Wegwijzer'.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Molendijk/Hoofdstraat te 's-Gravenmoer (gemeente Dongen).

Bron
Gemeente Dongen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Corine Meeuse | 1 mei 2020

Uit respect voor de slachtoffers.