Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De Bevrijdingskapel in Dongen is opgetrokken uit rode baksteen en heeft een puntdak. In de kapel is een plaquette aangebracht. Bij de kapel is op een voetstuk een vlaggenmast geplaatst. Het voetstuk is vervaardigd uit baksteen en beton.

Teksten
De plaquette bevat de namen van 43 Dongense oorlogsslachtoffers.

De tekst op de bovenzijde van het voetstuk luidt:

'BEVRIJDINGSKAPEL
?-?-1950 27-04-1996.'

De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:

'44 '43 '42 '41 '40.'

Restauratie
De kapel is in 1996 gerestaureerd.

Wijziging
De plaat is in 1980 in de kapel aangebracht.

De geschiedenis

De Bevrijdingskapel in Dongen is opgericht ter nagedachtenis aan 43 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Met de kapel wordt tevens de herwonnen vrijheid in herinnering gebracht.

Oprichting
De eigenaresse/bewoonster van Villa Vredeoord (familie Bressers) heeft al in de oorlogsjaren het initiatief genomen om na de oorlog een gedachteniskapel voor de Dongense oorlogsslachtoffers te realiseren.

Onthulling
De kapel is ingezegend op 15 augustus 1950. De plaquette is onthuld op 4 mei 1980. Na restauratie is de kapel heringewijd op 27 april 1996.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De kapel staat in Park Vredeoord, gelegen aan de Nieuwstraat te Dongen.

Bron
Gemeente Dongen.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents