Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Onthulling: 15 augustus 1950
Adopteer dit monument.

Dongen, Bevrijdingskapel (foto: Gemeente Dongen)
Dongen, Bevrijdingskapel (foto: Gemeente Dongen)

Het monument

Vorm en materiaal
De Bevrijdingskapel in Dongen is opgetrokken uit rode baksteen en heeft een puntdak. In de kapel is een plaquette aangebracht. Bij de kapel is op een voetstuk een vlaggenmast geplaatst. Het voetstuk is vervaardigd uit baksteen en beton.

Teksten
De plaquette bevat de namen van 43 Dongense oorlogsslachtoffers.

De tekst op de bovenzijde van het voetstuk luidt:

'BEVRIJDINGSKAPEL
?-?-1950 27-04-1996.'

De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:

'44 '43 '42 '41 '40.'

Restauratie
De kapel is in 1996 gerestaureerd.

Wijziging
De plaat is in 1980 in de kapel aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Bevrijdingskapel in Dongen is opgericht ter nagedachtenis aan 43 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Met de kapel wordt tevens de herwonnen vrijheid in herinnering gebracht.

Oprichting
De eigenaresse/bewoonster van Villa Vredeoord (familie Bressers) heeft al in de oorlogsjaren het initiatief genomen om na de oorlog een gedachteniskapel voor de Dongense oorlogsslachtoffers te realiseren.

Onthulling
De kapel is ingezegend op 15 augustus 1950. De plaquette is onthuld op 4 mei 1980. Na restauratie is de kapel heringewijd op 27 april 1996.

Locatie
De kapel staat in Park Vredeoord, gelegen aan de Nieuwstraat te Dongen.

Bron
Gemeente Dongen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht