Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

foto: Theo Snijders
Foto: Theo Snijders

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlandse oorlogsgraf in Vlissingen herbergt het stoffelijk overschot van een gesneuvelde militair. Op het graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst, waarop in reliëf de Nederlandse leeuw is aangebracht. De grafzerk is één van de twaalf zerken van de ere-rij op de begraafplaats. De ere-rij grenst aan het Brits ereveld.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:
'KONINKRIJK
DER NEDERLANDEN
J. VAN DER JAGT
RES. 2E LT VL.
3-I-1 LV. R.
VLIEGERKRUIS
11-8-1917
10-5-1940.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlandse oorlogsgraf in Vlissingen herinnert aan de militair H.J. van der Jagt die in de meidagen van 1940 door oorlogshandelingen om het leven is gekomen.
Han van der Jagt kwam op 10 mei 1940 om het leven toen zijn Fokker G1 jachtkruiser door (waarschijnlijk) een Duitse Messcherschmit ME 109 werd neergehaald. Zijn jachtkruiser stortte neer in de Nieuwe Waterweg, ongeveer tussen de Vulcaanhaven de de Nieuwe Matex. Op 20 juni 1940 is zijn stoffelijk overschot gevonden door agent de Graaf van de rivierpolitie. Op 1 juli 1940 is het stoffelijk overschot overgebracht naar Vlissingen om aldaar te worden begraven.
Het graf staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het oorlogsgraf bevindt zich op de Noorderbegraafplaats, gelegen aan de Pres. Rooseveldlaan in Vlissingen.

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht