Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Leek (gemeente Westerkwartier) is een sculptuur, bestaande uit 32 zwarte balken van metaal die op elkaar liggen en verspringen. Door deze constructie ontstaat een V-vorm. Het gedenkteken is ruim 4 meter hoog. De balken zijn 12 centimeter hoog en 12 centimeter breed. De V-vorm van het monument staat symbool voor verzet en vrijheid. De zwarte balken buigen zich eerst beklemmend over de aanschouwer heen, maar gaan halverwege over in ‘vleugels’ die wijd open de lucht in steken. Het monument is nadrukkelijk aanwezig in de omgeving; een daad van verzet.

Wijziging
Na een herinrichting van het centrum van Leek heeft het herdenkingsmonument een andere plek gekregen. Het monument bevindt zich nu op een vlonder tussen Boveneind en de Kerkweg.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Leek waarschuwt tegen fascisme en discriminatie.

Oprichting
Door een aantal onprettige voorvallen in Leek werd in het begin van de jaren tachtig het ‘Jongerencomité tegen Fascisme’ opgericht. Doel was in de eerste plaats de jeugd te weerhouden van discriminerende acties, en voorlichting te geven over rechten en plichten in een democratische rechtsstaat. Vanuit dit Jongerencomité werd begonnen met het jaarlijks organiseren van een Dodenherdenking in Leek op 4 mei. Daarbij werd een centrale herdenkingsplaats gemist. De gedachte aan een herdenkingsmonument was geboren. Er werd een comité van aanbeveling opgericht, waarin tal van maatschappelijke organisaties plaatsnamen. Dit comité zamelde geld in voor een monument; de gemeenteraad bleek vervolgens bereid een substantieel bedrag beschikbaar te stellen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 1988.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Leek, tegenwoordig gemeente Westerkwartier;
  • Dhr.  Graansma.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents