Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Ids Willemsma (08-08-1949)
Onthulling: 29 april 1988
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door CBS Van Panhuys.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door OBS De Hasselbraam.

Leek, herdenkingsmonument (Albert Graansma, CC BY 3.0)
Leek, herdenkingsmonument (Albert Graansma, CC BY 3.0)
Leek, herdenkingsmonument (Foto: Jur Engels)
Leek, herdenkingsmonument (Foto: Jur Engels, Gemeente Leek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Leek (gemeente Westerkwartier) is een sculptuur, bestaande uit 32 zwarte balken van metaal die op elkaar liggen en verspringen. Door deze constructie ontstaat een V-vorm. Het gedenkteken is ruim 4 meter hoog. De balken zijn 12 centimeter hoog en 12 centimeter breed. De V-vorm van het monument staat symbool voor verzet en vrijheid. De zwarte balken buigen zich eerst beklemmend over de aanschouwer heen, maar gaan halverwege over in 'vleugels' die wijd open de lucht in steken. Het monument is nadrukkelijk aanwezig in de omgeving; een daad van verzet.

Wijziging
Na een herinrichting van het centrum van Leek heeft het herdenkingsmonument een andere plek gekregen. Het monument bevindt zich nu op een vlonder tussen Boveneind en de Kerkweg.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Vorenholt Geert 11-04-1905 14-05-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Leek waarschuwt tegen fascisme en discriminatie.

Oprichting
Door een aantal onprettige voorvallen in Leek werd in het begin van de jaren tachtig het 'Jongerencomité tegen Fascisme' opgericht. Doel was in de eerste plaats de jeugd te weerhouden van discriminerende acties, en voorlichting te geven over rechten en plichten in een democratische rechtsstaat. Vanuit dit Jongerencomité werd begonnen met het jaarlijks organiseren van een Dodenherdenking in Leek op 4 mei. Daarbij werd een centrale herdenkingsplaats gemist. De gedachte aan een herdenkingsmonument was geboren. Er werd een comité van aanbeveling opgericht, waarin tal van maatschappelijke organisaties plaatsnamen. Dit comité zamelde geld in voor een monument; de gemeenteraad bleek vervolgens bereid een substantieel bedrag beschikbaar te stellen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 1988.

Bronnen

  • Gemeente Leek, tegenwoordig gemeente Westerkwartier;
  • Dhr.  Graansma.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Els zwaagstra | 3 mei 2020

Zodat we nooit zullen vergeten. Ook juist in deze rare tijd

HarmJan Brandsma | 2 mei 2020

You will not be forgotten