Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Frans de Wit
Onthulling: 2 mei 1989
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Erasmus College.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het voormalige Joods Weeshuis in Leiden is een plaquette. Bij de plaat is een informatiebord geplaatst.

Tekst
Op de gedenkplaat is het gedicht Weggaan van Rutger Kopland aangebracht:

'WEGGAAN KUN JE BESCHRIJVEN ALS
EEN SOORT VAN BLIJVEN. NIEMAND
WACHT WANT JE BENT ER NOG.
NIEMAND NEEMT AFSCHEID
WANT JE GAAT NIET WEG.'

Op het informatiebord wordt in het Hebreeuws, het Engels en het Nederlands een toelichting gegeven.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het voormalige Joods Weeshuis herinnert de inwoners van Leiden aan de ontruiming op 17 maart 1943 van het Centraal Israelitisch Wees- en Doorgangshuis. Van de vijftig weggevoerde kinderen heeft slechts één de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 1989 door burgemeester C.H. Goekoop, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Joodse Gemeenschap en het bestuur van de Vereniging Oud Leiden.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in het toegangspad naar het gebouw van de GGD (voorheen het weeshuis), gelegen aan de Roodenburgerstraat te Leiden. Het monument is niet altijd toegankelijk voor het publiek.

Bronnen

  • Gemeente Leiden;
  • Jaarboek van de Dirk van Eck-stichting, 1 mei 2004.
  • Leiden in WO II van dag tot dag. Een kroniek van 10 mei 1940 tot 15 augustus 1945 van Buck Goudriaan (Leiden, 1995);
  • Een pot piccalilly voor Westerbork. Journalistiek verslag over de vernietiging van het Joodse weeshuis in Leiden van G. Kerkvliet en M. Uitvlugt (Den Haag, 1973). Deze publicatie is een stencil met lage oplage. Een enigszins verkorte versie is echter beschikbaar in Het Leidse Jaarboekje van 1988, p. 147-180;
  • Vervolging en bescherming, joden in Leiden 1933-1945 van Leonard Kasteleyn (Leiden, 2003).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht