Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Atjehstraat te Leiden is een gedenkzuil met plaquettes.

Teksten
De tekst op de plaat aan de voorzijde van de zuil luidt:

‘1940 – 1945.
TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
DIE NIET WEDER TERUGKEERDEN.
J. BOOM
L. DE BOLSTER
C.H. CARTON
M. DUBBELDEMAN
J. DUBBELDEMAN-
v. WEEREN
J.Ph. v. EGMOND
I. FILIPPO
J.J. LEZWIJN
N. OLIVIER
H.J.G. PAALVAST
J. PENNENBURG
J. TESKE
J.Th. WELLING.’

De tekst op de plaat aan de achterzijde van de zuil luidt:

‘TER GELEGENHEID VAN HET 25-JARIG
BESTAAN VAN DE W.B.V. EENDRACHT
WERD IN 1937 DOOR
DE LEDEN EEN GEDENKZUIL OPGERICHT.
IN 1981 IS DEZE ZUIL
GEHEEL IN DE OUDE VORM HERBOUWD.’

De geschiedenis

Het monument aan de Atjehstraat te Leiden is opgericht ter nagedachtenis aan de leden van Woningbouwvereniging ‘De Eendracht’ die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Van de 29 personen die bij de razzia van 15 op 16 mei 1944 werden opgepakt en naar concentratiekampen gebracht, keerden er 13 niet terug.

De namen van de 13 slachtoffers luiden:

J. Boom, L. de Bolster, C.H. Carton, M. Dubbeldeman, J. Dubbeldeman-v. Weeren, J.Ph. v. Egmond, I. Filippo, J.J. Lezwijn, N. Olivier, H.J.G. Paalvast, J. Pennenburg, J. Teske en J.Th. Welling.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het bestuur van de Woningbouwvereniging ‘De Eendracht’. De plaquette was aanvankelijk ingemetseld in een hoge muur. Maar doordat de gedenkplaat steeds werd beklad, werd in maart 1970 besloten het monument te slopen en de plaquette te bevestigen aan het badhuis op de hoek van de Medusastraat en de Sieboldstraat. In verband met de sloop van het badhuis besloot het bestuur van de Woningbouwvereniging Zijl en Vliet (waarin ‘De Eendracht’ is opgegaan) in januari 1995 de plaquette weer naar de oude plek terug te brengen en aan te brengen op de gedenkzuil aan de Atjehstraat. De zuil herinnert aan het 25-jarig jubileum van ‘De Eendracht’ in 1937.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie

Het monument is geplaatst op de hoek Atjehstraat/Driftstraat te Leiden.

Bronnen

  • Gemeente Leiden;
  • Jaarboek van de Dirk van Eck-stichting, 1 mei 2004.

Meer informatie
Meer informatie over de op het monument genoemde slachtoffers vindt u hier.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

de Sleutels | 06 sep 2022

In het boekje “De Namen op de Naald” is de geschiedenis van het monument terug te lezen.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents