Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 26 november 2003
Adopteer dit monument.

Leiden, monument in de Universiteitsbibliotheek (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Leiden, monument in de Universiteitsbibliotheek (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Universiteitsbibliotheek te Leiden is een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'TER HERINNERING AAN
ONZE OMGEKOMEN
BIBLIOTHEEKCOLLEGA'S
ELSA R. MOLHUYSEN-
OPPENHEIM (1885-1941)
EN
CAROLINE VAN LOEN
(1886-1944).'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Universiteitsbibliotheek te Leiden is opgericht ter nagedachtenis aan twee assistenten van de Leidse universiteitsbibliotheek die 'in opdracht van de Rijkscommisaris van het bezette Nederlandsche gebied' op 23 november 1940 samen met 29 andere joodse medewerkers werden ontslagen. Elsa Oppenheim, 55 jaar oud, pleegde een half jaar later zelfmoord; Caroline van Loen werd in maart 1944 in Auschwitz vermoord.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 november 2003 door de de bibliothecaris in de UB van de Rijksuniversiteit Leiden. De onthulling van de gedenksteen was niet toevallig precies op de dag dat professor Cleveringa 63 jaar geleden zijn befaamde dappere rede hield tegen het ontslag van zijn collega-professor Meijer en tegen de Duitse bezetter.

Locatie
Het monument is geplaatst in de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Leiden, gevestigd in het WSD-gebouw aan de Witte Singel te Leiden.

Bron
www.let.leidenuniv.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht