Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in café De Tregter in Leiden is een tegeltableau.

Tekst
De tekst op het tegeltableau luidt:

'IN DANKBARE HERINNERING
OPGEDRAGEN A/D
AFD. LEIDEN EN OMSTREKEN
V/D KON. NED. BOND VAN
OUD-ONDEROFFICIEREN
DOOR DE LEIDSCHE
KRIJGSGEVANGENEN
1942 - 1945.'

Wijzigingen
Het gedenkteken bevond zich eerst in een vergaderzaal van 'De Harmonie' op de Breestraat, daarna in de Koksschool (op het Doelenterrein, toen nog kazerne) en ten slotte vanaf 1968 in café Aniba (sinds 1987 De Tregter genaamd).

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in café De Tregter in Leiden werd na de Tweede Wereldoorlog door de officieren van het garnizoen Leiden uit dankbaarheid geschonken aan de Bond van Oud-Onderofficieren.

Sedert 1943 zond de bond van oud-onderofficieren via het Rode Kruis pakketten levensmiddelen (max. 2 kilo per pakket) naar krijgsgevangen collega's en naar de officieren van het garnizoen Leiden of te Leiden gelegerd geweest zijnde militairen. Hiertoe werd een commissie in het leven geroepen, bestaande uit de heren P.D. Beversluis, gepensioneerd adjunct-onderofficier der Marine, J. Lambermont, onderofficier bij het 6e Regiment Veldartillerie, H.H.B. van Buel, onderofficier der Infanterie, en J.H. Kasten, gepensioneerd ambtenaar.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het monument hangt in café De Tregter, gelegen op de hoek Herenstraat/Witte Singel te Leiden. Het monument is niet altijd voor het publiek toegankelijk.

Bronnen

  • Gemeente Leiden;
  • Jaarboek van de Dirk van Eck-stichting, 1 mei 2004.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht