Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 4 mei 1946
Adopteer dit monument.

Leiden, bevrijdingsmonument (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Leiden bestaat uit drie lindebomen en een meidoorn.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Leiden aan de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling
De bomen zijn geplant op 4 mei 1946. De ceremonie werd geleid door de heer M.H. van de Upwich, voorzitter van buurtvereniging 'Het Oosten'. Door de voorzitter van het schoolbestuur, ds. M.J. Punselie, werd een marmeren gedenksteen in de christelijke basisschool onthuld. Deze school werd, samen met de school aan de Munnikenstraat, in 1989 gesloopt en vervangen door een nieuwe school, 'Het Galjoen', na een fusie thans 'De Dolfijn' geheten.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Oosterstraat te Leiden. Hier was vroeger een christelijke basisschool gevestigd.

Bronnen

  • Gemeente Leiden;
  • Jaarboek van de Dirk van Eck-stichting, 1 mei 2004.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht