Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Geallieerde militairen
Ontwerper: E.M. Muijsers (13-10-1944)
Onthulling: 25 juni 2001
Adopteer dit monument.

Venlo, monument aan de Schaapsdijkweg (Foto: Sticht. Hist. Werkgroep Vliegveld Venlo-Herongen)
Venlo, monument aan de Schaapsdijkweg (Foto: Sticht. Hist. Werkgroep Vliegveld Venlo-Herongen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Schaapsdijkweg te Venlo is een plaquette van messing met een roestvrijstalen rand. De gedenkplaat is 70 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
VLIEGVELD VENLO
AAN HEN DIE VIELEN
ROYAL AIR FORCE
UNITED STATES ARMY AIR FORCES
BURGERS EN DWANGARBEIDERS
LUFTWAFFE
STICHTING HISTORISCHE WERKGROEP
VLIEGVELD VENLO-HERONGEN.
VENLO JUNI 2001.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Schaapsdijkweg te Venlo is opgericht ter nagedachtenis aan de circa 3.500 slachtoffers (soldaten, burgers en dwangarbeiders) die tijdens de Tweede Wereldoorlog op of in de buurt van het Duitse oorlogsvliegveld Fliegerhorst zijn omgekomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde het bosgebied van de Herongen en Venloër Heide net over de grens bij het zweefvliegveld van Venlo samen met de Grote Heide op Venloos grondgebied het bijna 1800 hectare grote vliegveld Fliegerhorst. Dit terrein was een van de grotere vliegvelden van de Luftwaffe.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de Stichting Historische Werkgroep Vliegveld Venlo-Herongen. Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de komst van een groep Amerikaanse luchtmachtveteranen die een krans wilden leggen voor hun gesneuvelde kameraden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 juni 2001 door Amerikaanse luchtmachtveteranen van de 394th Bomb. Group USAAF.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de vroegere ingang van het voormalig vliegveld Venlo, gelegen aan de Schaapsdijkweg te Venlo.

Bronnen

  • De Stichting Historische Werkgroep Vliegveld Venlo-Herongen;
  • De Limburger van 17 januari 2004.

Voor meer informatie
www.fliegerhorst-venlo.net

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht