Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: A. Merckelbach
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Haaren,'Sint-Joris en de draak' (Foto: Ron van de Ven/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Haaren is een gebrandschilderd glas-in-loodraam. Op het raam staat een mannenfiguur te paard afgebeeld, met aan zijn voeten een draak.

Tekst
In de rand is een tekst aangebracht. De tekst luidt:

'DE INWONERS VAN HAAREN UIT DANKBAARHEID AAN ANDRÉ VISSERS EN MARIUS VAN DE WILDENBERG, GEVANGEN IN HET VERZET TEGEN DEN VIJAND 1944-1945.'

Symboliek
Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed (Sint-Joris) en kwaad (de draak). Veelal wordt deze bijbelse voorstelling gebruikt om het oorlogsgebeuren vast te leggen. Het gevecht ging tegen de hel, opgeroepen door de waanzin van het fascisme. Met de voorstelling wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Haaren is opgericht ter nagedachtenis aan de Haarense verzetsmannen André Vissers en Marius van de Wildenberg, die via Vught in het concentratiekamp Sachsenhausen terechtkwamen en nooit meer terugkeerden. Vissers overleed in Buchenwald, van Van Wildenberg is niets bekend.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument is aangebracht in de hal van het gemeentehuis, gevestigd aan de Mgr. Bekkersplein te Haaren.

Bronnen

  • Informatie afkomstig van de heer Henk van Helvert;
  • Een monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.