Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 17 april 1981
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Marnewier.

Kimswerd, monument Simon Sipmastraat (foto: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Simon Sipmastraat te Kimswerd (gemeente Súdwest-Fryslân) is een zwerfkei met metalen letters. De gedenksteen is geplaatst op een trapsgewijs gemetseld voetstuk.

Tekst
De tekst op de zwerfkei luidt:

'1940-1945

SJ. M. v. STRATEN
J.P. AUKEMA
Y.Y. GOÏNGA
S.K. SIPMA'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Simon Sipmastraat te Kimswerd (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan vier dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

J.A. Aukema, Y.Y. Goïnga, S.K. Sipma en S.M. van Straten.

Jan Aukes Aukema werd geboren op 18 april 1903 te Kimswerd. Hij vertrok als militair in 1931 naar het voormalige Nederlands-Indië, waar hij als sergeant-majoor van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) door de Japanse bezetter krijgsgevangen werd gemaakt. Aukema werkte aan de Birma-spoorlijn. Hij stierf op 10 december 1942 te Rangoon ten gevolge van uitputting.

Yeme Ydes Goïnga werd geboren op 3 januari 1918 te Kimswerd. De landbouwer werd op 29 maart 1944 als gevolg van verraad gearresteerd, omdat hij zich niet voor de verplichte arbeidsinzet had gemeld. Goïnga werd door de bezetter via Harlingen overgebracht naar de strafgevangenis van Leeuwarden. Vervolgens werd hij opgesloten in Groningen. Tot 6 september 1944 was Goïnga gevangene in het concentratiekamp. Op die dag werd Goïnga op transport gezet naar Dörrmorsbach in Duitsland. Hij is op 29 maart 1945 in deze plaats omgekomen door een bombardement. Goïnga werd aanvankelijk begraven in Dörrmorsbach, maar op 30 april 1956 werd hij herbegraven op het Nederlands Ereveld Waldfriedhof te Frankfurt am Main.

De fruitkweker Simon Klaas Sipma was in mei 1940 betrokken bij de verdediging van Kornwerderzand. Hij was lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en regelde in het laatste oorlogsjaar wapendroppings op Pankoeken bij Witmarsum. Op 16 april 1945 raakte Sipma zwaargewond tijdens een vuurgevecht met de bezetter onder Engwier bij Makkum. De volgende dag overleed hij aan zijn verwondingen.

Sjoerd Marten van Straten werd geboren op 7 oktober 1909 te Kimswerd. Op 13 mei 1940 sneuvelde de 30-jarige landarbeider op de Grebbeberg in Rhenen. Van Straten ligt begraven op het Militair Ereveld Grebbeberg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 1981.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Simon Sipmastraat, in het nieuwe deel Sudterp van het dorp Kimswerd (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie

Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht