Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Gemonde, oorlogsmonument (foto: Johan Minkels)
Gemonde, oorlogsmonument (foto: Johan Minkels)
Gemonde, oorlogsmonument (foto: Johan Minkels)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Gemonde (gemeente Sint-Michielsgestel) is een kruisbeeld, geplaatst op een bakstenen voetstuk met gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VOOR HEN
DIE
VIELEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Gemonde (gemeente Sint-Michielsgestel) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die op 10 mei 1940 (tijdens de Duitse inval) door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Kerkeind/Sint-Lambertusweg te Gemonde (gemeente Sint-Michielsgestel).

Bron
Een monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht